Motorfiets de geschiedenis van motorfietsen.
De geschiedenis van de motorfiets is niet zeer duidelijk, er is dan genoeg geschreven over de motorfiets. Er zijn velen die over de geschiedenis “von das Motorrad” kunnen schrijven. En uiterraard zijn er tegenwoordig veel mooie motormerken. Maar uiteindelijk symboliseert de motorfiets voor velen “vrijheid, het ervaren van de elementen om je heen”.

Omschrijving motorfiets

De motorfiets is een voertuig op twee, drie of zelfs vier (quadricycle) wielen, in het algemeen voorzien van een verbrandingsmotor. Hoewel motorfietsen met een kleinere cilinderinhoud volgens de Nederlandse wetgeving in de categorie “bromfiets” vallen, worden deze motoren technisch onder de motorfietsen gerekend, net als scooters, forecars, motorcarriers, tricars, tricycles, trikes, triporteurs, zijspancombinaties en soms zelfs quadricycles. Daardoor wordt een motorfiets meestal gedefinieerd als een voertuig op twee wielen met een inwendige verbrandingsmotor (benzinemotor, dieselmotor, elektromotor). Door de opkomst van dieselmotorfietsen en elektrische motorfietsen zijn innovaties, de verandering binnen het milieuvriendelijke motorrijden.

De eerste motorfiets

De eerste motorfiets heeft: Michaux-Perreaux (ergens tussen 1867 en 1869) gebouwd, Sylvester Howard Roper (1868 – 1869) en Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach, die in 1885 de Einspur met benzinemotor bouwden. De benaming “motorfiets” werd voor het eerst in het Duits als “Motorrad” bekend. De eerste motorfiets die in productie kwam, was van Hildebrand & Wolfmüller in 1895, die in die tijd nog een “fiets” met “motor” was. Hildebrand & Wolfmüller deponeerden deze naam “Motorrad”. De Amerikaan E.J. Pennington beweerde de naam “motorcycle” al in 1893 te hebben gebruikt. Deze man is echter bekend geworden door zijn mislukte projecten die desondanks altijd met veel bombarie werden aangekondigd. In Frankrijk werd de naam “Motocyclette” gedeponeerd door de gebroeders Werner. Omdat deze naam niet in de smaak viel bij andere producenten gebruikte Terrot de naam “Motorette”. Zo gaven ze de eerste motorfietsen simpele namen: “Motorette no. 1”, “Motorette no. 2”. Er is altijd wel iemand die het anders noemt, Clément noemde zijn motorfietsen “Autocyclette”.