Motorbanden kopen

Kwalitatief hoogwaardige motorbanden zijn essentieel voor veilig vervoer. In de Motorzaak webshop vind je een uitgebreide selectie aan motorbanden voor elk type motorfiets.Motorbanden moeten voldoen aan zeer specifieke en hoge eisen. Motorzaak werkt voornamelijk met banden van de merken Bridgestone & Michelin, omdat wij ook persoonlijk hebben ervaren dat de merken de verwachtingen ruimschoots waarmaken.

Motorbanden Bridgestone high-performance motorband

Binnen de motorsport heeft Bridgestone een naam voor zichzelf gevestigd door banden te ontwikkelen die leiden tot meer grip, balans en het betere bochtenwerk. De combinatie van kracht en veiligheid geeft een harmonie tijdens het rijden op de weg. Bridgestone heeft een breed scala aan high-performance banden ontwikkelt waarin alle goede ervaringen uit de racerij zijn verwerkt. Of je nou houdt van het sportieve touren, off-road trekking of de motor vooral gebruikt voor woon-werkverkeer, Bridgestone banden combineren de kracht en veiligheid om jouw rijplezier te vergroten.

Allroad en enduro/offroad motorbanden

Allroad banden zijn de ideale keuze voor de motorrijders onder ons die niet alleen op verharde wegen blijven, maar ook graag off-road gaan en ruw terrein willen verkennen. Allroad en enduro motorfietsbanden zijn er in verschillende klassen, afhankelijk van de de verhouding tussen gebruik on-road en off-road.

Er zijn grofweg 4 soorten motorbanden voor allroad/toer en enduro motoren. Hierbij gaat het vooral om de bandenmaat en het loopvlak van de band. Dit moet een soort compromis zijn tussen de sterkste punten van de 4 soorten banden die we verderop zullen uitlichten. Bij elke categorie band is er enige speelruimte voor een iets andere samenstelling en de voorkeuren van de motorrijder in kwestie. Op basis van de codering moet de allroad motorrijder beslissen wat het beste loopvlak en profielpatroon voor de condities waaronder de band zal worden gebruikt, zodat de juiste band wordt gekozen qua prestaties, rijcomfort en slijtvastheid/duurzaamheid. Het combineren van verschillende loopvlakken en zelfs verschillende karkassen voor de achterband en voorband kan problemen opleveren, met name bij weggebruik met hoge belasting of bij hoge snelheden wanneer de verschillen in rijgedrag het meest extreem zijn. De volgende 4 soorten loopvlakken komen regelmatig – vaak gecombineerd – terug in allroad/enduro motorbanden:

 

Allroad Touring – URBAN profiel

De eerste categorie loopvlak is het URBAN -patroon dat volledig is ontworpen voor verharde wegen en hoge snelheden. Deze band vraagt dus om een stevige ondergrond en is minder geschikt voor het ruigere werk. Minder goed voor onverharde wegen, maar handig wanneer je jouw allroad motorfiets voor woon-werkverkeer gebruikt en niet zo vaak van het pad afwijkt. Dit profiel voor in de stad heeft in principe geen profielblokken of noppen en het profiel is regelmatig gegroefd voor optimale prestaties op nat wegdek. De stedelijke loopvlakpatronen zorgen voor slijtvastheid en een lange levensduur, en de beste besturing op het asfalt. Deze motorfietsbanden hebben meestal een ronde karkasstructuur voor het breedste uiteinde van de band en je ziet ze dan ook vooral op grote allroad/toer enduro motoren. De kleinste bandenmaten hebben vaak een diagonaal-gordel karkas en kunnen minder gewicht hebben. Om die reden worden deze banden geplaatst op lichte toermotoren en enduro’s.

 

60/40 Allroad

Het tweede soort loopvlak is de 60/40 Allroad, waarbij de verhouding 60 procent asfalt en 40 procent grindweg en onverharde weg centraal staat. Het 60/40 allroad profiel is een veel voorkomend bandprofiel dat veelvuldig wordt gebruikt als eerste montageband voor allroad motoren. Veel allroad modellen van BMW worden standaard geleverd met 60/40 banden. Het is misschien wel het beste compromis voor de motorrijder die op zoek is naar een band die goed is op het asfalt maar waar je zonder aarzelen een zand- of grindweg kan nemen. Hoewel het wordt afgeraden om deze banden te gebruiken voor het ruige off-road werk, zijn 60/40s qua algehele prestaties en duurzaamheid een rendabele keuze. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat ruiterpaden en (lichte) modderwegen echt geen probleem zijn met deze motorbanden.

 

40/60 Allroad

De derde categorie is het 40/60 allroadprofiel, waarbij wordt uitgegaan van het idee van 40 procent straatgebruik en 60 procent grind en onverharde wegen. Het 40/60 allroadprofiel is het meest gekozen loopvlak voor middelgrote adventure toerfietsen en enduro’s met een serieuze off-road functie, zoals de BMW F800GS Adventure. Het is waarschijnlijk de beste keuze voor de meer avontuurlijke rijder die regelmatig te maken krijgt met uitdagingen zoals zand-, grind- en modderwegen. Allroad/toerrijders die op weg gaan naar verre en exotische bestemmingen en onbekende routes moeten nemen profiteren het meest van 40/60 allroad banden. Het 40/60 profiel kan worden gevonden op een groot aantal Bridgestone motorbanden.

 

Offroad profiel

Tot de laatste categorie behoren de off-road banden. Deze motorbanden hebben het hoogste aantal noppen en voeren gemakkelijk water af, zodat je zelfs onder de meest uitdagende terreinomstandigheden voldoende grip houdt. Off-road banden zijn de de beste keuze voor avontuurlijke rijders die op weg willen naar verre en exotische bestemmingen, waarnaartoe niet altijd mooie asfaltwegen zijn aangelegd. Het offroad profiel behoort tot de standaard uitrusting op veel lichte adventure toermotorfietsen en enduro’s, zoals KTM en middelgrote enduro’s met serieuze off-road ambities zoals de BMW F800GS Adventure.

 

Over Bridgestone

Bridgestone Americas vindt zijn wortels in twee gerenommeerde bedrijven – De Firestone Tire & Rubber Company, opgericht door Harvey Firestone in Akron, Ohio in augustus 1900 en de Bridgestone Tire Company Ltd., opgericht door Shojiro Ishibashi in Japan in 1931. De twee bedrijven werden in 1988 samengevoegd tot de Bridgestone Corporation. De door deze transformatie gecombineerde activiteiten van beide bedrijven groeide Bridgestone uit tot ’s werelds grootste banden en rubber bedrijf. Als onderdeel van de integratie met de bestaande Amerikaanse activiteiten van Bridgestone, verhuisde Bridgestone / Firestone in 1992 het hoofdkantoor van Akron naar Nashville. Vandaag de dag bestaat Bridgestone Americas (BSAM), uit een internationale groep van ondernemingen met 52 fabrieken en meer dan 50.000 medewerkers over de gehele wereld.

Bridgestone – “Your Journey, Our Passion”